Thursday 27 May 2010

Rakamlarla Arjantin'in Dünya Kupası kadrosu

Dünya kupasına katılan takımlar son kadrolarını bir bir Fifa'ya bildiriyor. Biz de fırsat buldukça burada incelemeye çalışıyoruz. Sırada Arjantin var.



Arjantin sıkıntılı bir dünya kupası elemesi geçirdi ama son maçlarda vites artırıp, finallere vize almayı başardı.

Teknik direktör Diego Armando Maradona, gerek elemeler boyunca gerekse hazırlık maçlarında "Arjantin milli forması giymeyen kalmasın" düşüncesiyle hareket etti. Maradona son bir yılda 88 oyuncuyu milli takımda denemiş. Cem Yılmaz'ın dediği gibi çok çarpıcı rakam. Güney Afrika'ya yalnızca 23 kontenjan olduğu için 65 kişi dışarda kaldı. Maradona'nın denediği oyuncuların özellikle Arjantin liginde top koşturmaları dikkat çekiciydi.


Çarpıcı rakamlara biraz daha yakından bakalım. Nihai kadroda kendine yer bulamayan 65 oyuncunun; 11'i forvet, 26'sı orta saha, 23'ü defans, 5'i de kaleci. Bu oyuncuların 42'si Arjantin liginde, 3'ü Meksika liginde forma giyiyor. Diğerleri ise avrupa'da oynuyor.

Nihai kadroya giremeyen bu futbolcuların bazılarının yalnızca bir milli maçta oynadığı, bazılarının da aday kadroya alınıp sahaya sürülmediği görülüyor. An itibariyle bu 65 kişinin 22'si sadece bir kez milli olmuş, 7'si de hiçbir maçta sahaya çıkmamış. Bu noktada, Maradona'nın deneme sürecinde pek de sağlıklı kararlar almadığını görüyoruz.

Şimdi de Güney Afrika'ya götürülmeyen bazı önemli isimleri inceleyelim.

KALE: Dünya kupası elemeleri boyunca görev yapan ve nihai kadroda yer alan isimlerden daha çok milli olan kaleci Juan Pablo Carrizo'nun 23 kişilik son kadroda olmaması beni şaşırttı. Bu kararda, Carrizo'nun kalesini koruduğu Zaragoza'nın sezonu düşme hattının hemen üstünde tamamlaması etkili olmuş olabilir.

SAVUNMA: Newcastle United'lı Fabricio Coloccini ve Newell's Old Boys'lu Juan İnsaurralde, kadro 23 kişiye indirilmeden önce, geniş aday kadroya alınmışlardı. Arjantin'in en çok milli olan oyuncusu, İnter'le Şampiyonlar ligini kaldıran Zanetti, dünya kupasında olmayacak. Beğendiğim genç savunmacı Boca juniors'lu Fabian Monzon da Maradona'nın gözüne giremedi.

ORTA SAHA: Orta sahada kadroya giremeyen oyuncular, yaşanacak bir başarısızlık halinde Maradona'nın başını yiyebilir. Zira bu oyunculardan dört tane milli takım orta sahası çıkar, bu ekiplerin hepsi de gruptan çıkar. Juan Mercier'in, Sebastian Blanco'nun, Jose Ernesto Sosa'nın ve Jesus Datolo'nun geniş aday kadroda olup, daha sonra makaslanan isimler olduğunu hatırlatalım. Bunların dışında; Nicolas Gaitan, Ever Banega, Federico İnsua, Pablo Aimar, Fernando Gago, Lucho Gonzalez ve Esteban Cambiasso 23 kişilik kadroya giremedi.

FORVET: Bu mevkii'de dışarda kalanlardan Maradona'nın başı çok ağrımaz. Tercih edilmeyenlerden en flaş isim kuşkusuz Lisandro Lopez. Ezequiel Lavezzi de plase durumunda.

Dünya kupasının dışında kalan 65 oyuncuyu, rakamsal yönden ve önemli isimler üzerinden inceledik. Şimdi de finallere giden 23 kişilik kadroya bakalım.




Kaleciler: Sergio ROMERO (Az Alkmaar) , Mariano ANDUJAR (Catania), Diego POZO (Colon)
Yorum: Büyük olasılıkla kaleyi Romero koruyacak.
Savunma: Nicolas BURDISSO (roma), Clemente RODRIGUEZ (Estudiantes), Martin DEMICHELIS (Bayern Münih), Ariel GARCE (Colon), Gabriel HEINZE (marsilya), Nicolas OTAMENDI (Velez Sarsfield), Walter SAMUEL (İnter)
Yorum: Göbekte Demichelis ve Samuel oynar. Otamendi yedek bekler. Sol bek için Heinze ve Rodriguez kapışır. Sağ bek Garce'nin görünüyor. Zanetti yine de bu kadroda olmalıydı, sağ bek alternatifi olarak. Burdisso joker konumunda.
Orta saha: Jonas GUTIERREZ (Newcastle United), Javier MASCHERANO (Liverpool), Juan Sebastian VERON (Estudiantes), Angel DI MARIA (Benfica), Mario BOLATTI (Fiorentina), Maxi RODRIGUEZ (Liverpool), Javier PASTORE (Palermo)
Yorum: Gutierrez Mallorca'da oynadığı dönemden bu yana çok beğendiğim bir oyuncu. Her iki kanatta da oynayabilir. Görülmemiş bir sürati var. Maradona'nın aldığı en doğru karar. oynarsa adından çok söz ettirir. Mascherano kesiciliğiyle, Veron da tecrübesiyle orta sahanın bankoları olur. Di Maria mükemmel bir oyuncu, sol kanatta forma kesin onun. Maxi Rodriguez de iyi bir sezon geçirmedi ama kendini dünya kupasına hazırladı. Sağ kanatta büyük ihtimalle onu izleyeceğiz. Kalitesi tartışılmaz, Di Maria ile sürpriz golcü konumunda. Forvet arkası Pastore'nin ve düz orta saha Bolatti'nin fazla şans bulacağını sanmıyorum.
Forvet: Lionel MESSI (Barcelona), Gonzalo HIGUAIN (Real Madrid), Carlos TEVEZ (Manchester City), Diego MILITO (İnter), Sergio AGUERO (Atletico Madrid), Martin PALERMO (Boca Juniors)
Yorum: Yorum yok. Belki de dünya kupasındaki en güçlü hücum hattı. Milito'yu kesemezsin. Adamı öldürürler. Messi'nin yeri zaten banko. Kalanlardan hangisi oyuna dahil olsa skoru değiştirebilir. Ancak Ben Palermo'nun yerine Lisandro Lopez'i görmek isterdim.

Son not: Maradona, 88 kişilik çok geniş kadroda yalnızca iki River Plate'liyi kullanmış; Ariel Ortega ve Christian Villagra. Ortega, ustalara saygı kontenjanından sadece Haiti maçı kadrosuna alınmıştı. Maradona, denediği 6 Boca'lıdan da yalnızca Palermo'yu kupaya götürüyor. Yani Boca kadrolaşması! yapmıyor.

Arjantin'in kadro yapısı itibariyle dünya kupasında -Maradona'ya rağmen- Brezilya'dan daha şanslı olduğunu düşünüyorum. Az kaldı, bekleyelim ve görelim..

No comments: