Saturday 3 October 2009

Dünyamız detay

Televizyonla yaşayan bir insan olduğum için kumandamdaki 'kanal ileri-geri' ve 'ses açma-kısma' tuşları en çabuk bozulan, deforme olan tuşlar olmuştur. O tuşları eskiten olay benim zapping yapmamın şiddeti değil sürekliliğidir zaten. İşte o esnada ne zaman BBC World ya da BBC Prime'a gelsem bir durur 2-3 dakika izlerim. Fazla Britiş konuşsalar da, ekranın görüntüsü, yazılar, geçişler, vesaire beni cezbetmiştir her zaman. Ve hep kendime sormuşumdur çok mu zor bizde neden böyle kanal yok diye. Geçtiğimiz yaz artık aynısı olmasa da ona benzer bir kanalımız olduğunu öğrendim : TRT Türk. Görüntü şahane, programlar mükemmel, stüdyo zaten kelimelerle anlatılamayacak cinsten. Ancak benim değinmek istediğim konu başka. Ben onca şahane program arasından bana kalırsa en güzeline değinmek istiyorum. Programın adı 'Dünyamız Detay'. Haftaiçi her gün saat 14.10 ve 18.10 da canlı olarak yayımlanıyor.


Hayranlık duyulması gereken nokta programı sunan kişi veya kelimelerin kifayetsiz kalacağı stüdyo değil. Benim gıpta ettiğim kişiler o programın içeriğini hazırlayanlar. Gün geliyor 'Dünya'yı sarsan suikastler' konusu, başka bir gün geliyor 'Yahudi-Arap meselesi' hakkında 45 dakika içerisinde verilebilecek en dolu-eksiksiz içeriği en sade anlatımla veriyorlar. Dünyanın her yerine canlı bağlantılar yaparak en aklının ucundan geçmeyecek konularda bilgi veriyorlar. Hani 'sokma akıl 40 adım gider' derler ya, öyle değil işte bazı programları adamda iz bırakıyor. Mükemmel anlatıyorlar. Kabul ellerinde inanılmaz bir arşiv var ancak bu arşivi kullanmak da yılların birikimini bünyede barındırmayı gerektiriyor. Ben pençesine düştüm bu programın halimden de memnunum o kadar ki, alarm kuruyorum başlama saatini kaçırmamak için. Şiddetle tavsiye ederim. İzleyiniz, izlettiriniz.

Wednesday 30 September 2009

O bir Şampiyondu; Sabırlı. (vol. 1, 2005)

Türk yarışçılık tarihinin en başarılı safkanlarından olan Sabırlı, 27 eylül pazar günü düzenlenen törenle pistlere veda etti. 2003 temmuz'unda koştuğu ilk yarışında tribündeydim ve daha sonra katıldığı hemen hemen tüm önemli yarışları da yine dünya gözüyle izledim. Benim için, hipodroma gitme sebeblerinden biriydi,beraber koştuğu bir kaç arkadaşıyla beraber.. Buribaker'ın da katılımıyla son yarışını da yine hipodrom'da izleme şansına sahip olduk Sabırlı'nın. Yarış yaşamına üçüncü başladı, üçüncü bitirdi ama aradaki toto'ya bol bol birincilikler ekledi.. Çok fazla söze gerek yok Sabırlı için, ben susayım, 2005 yılından seçtiğim bazı videolar konuşsun..

Tuesday 29 September 2009

Lomonosov Moscow State University


Ya da Kiril alfabesiyle yazılışıyla Московский государственный университет имени М.В.Ломоносова, Moskóvskiy gosudárstvennyy universitét. Öndeki yeni bina, arkada dikkati çeken bina da eskisi. Mimarı Lev Vladimirovich Rudnev (Лев Владимирович Руднев). Muazzam!

Geceler

'Duhtbrahma' tanıştırdı beni bu terbiyesiz grupla. Abiler 'Azeri' olsa gerek. İlk dinlediğim şarkıları 'Ay lolo' adında acapella olarak seslendirilmiş bir eserdi. Ancak bu son dinlediğim -daha doğrusu duhtbrahma'nın bana son kıyağı olan- 'Geceler' şarkısını çok tuttum. Bizimkiler Azeriler'den intihal yapmayı sever musiki konusunda. Bunu da alsınlar. Şarkı burada, bu da başka bir kayıt. Dinleyip beğenen Duhtbrahma'ya teşekkür eder artık.