Sunday 17 May 2009

Örovizyon İkibindokuz

"Düm tek tek" i ilk izlediğimizde çok sevmiştik. Hadise de sevdiğimiz bi sanatçımız. Birincilik kesindi yani. Ama diğer şarkıları dinlememiştik, şovları izlememiştik daha: Şarkısından daha çok şarkıcısıyla Romanya'yı, Dita Von Tesse'li şovuyla Almanya'yı, maşallahlık Aysel ve Arash ikilisiyle Azerbaycan'ı, ve tabiki -Milliyet'te geçen adlarıyla "Fairytail" ya da "Fairytable" lı- Norveç'i..

Norveç'in şarkısı, ama Britiş bi havası var şarkının, kemanlar da gayet keltik.. Hani Azerbaycan'ın şarkısı Always'de
Arash'ın imzasını Aysel'den dinlemek gibi..

Herşeye rağmen haketmedi dersek yalan olur, ayıp olur. Söz, müzik, düzenleme başarılı. Sahnede de iyiydiler. Solistin sazıyla çıkması da herzaman iyi bir müzikal hamledir. Aleksander de bunu iyi kullandı.

Gelelim "Şarkılardan Dakikalar" a... Bu seriye ben de bu yazımdaki bi denemeyle giriş yapıyorum. "Fairytale" ile..
Öncelikle belirtmek isterim ki maçın adamı Aleksander değil, yaylılar:

~0:26
yaylıların hakimiyeti almaya başlaması..
~0:36 nakarattan hemen önceki scratchimsi..
~0:39 alexin fairytale deyişi (heryerde aynı, şarkı biraz kopyala yapıştır galiba)
~1:34 şarkının ikinci blümünde giren ablaların bu anda yaptıkları ufak modulasyon..
~2:18 den 2:27 ye yaylıların hüküm sürdüğü anlar..

Şarkının albüm versiyonunu incelediğimi söylemeliyim tabi

Her ne kadar da politik de olsa örovizyon artık daha farklı bir yerde. Ülkelerin yarışmayı daha fazla önemsediğini görüyoruz. Bazı sorunlar var tabi aşılması gereken ama yıldan yıla değişecek şeyler bunlar. Komşuların birbirlerine tam puan vermelerini kimse desteklemiyor ama haritaya, Norveç'in coğrafi konumuna bakmak lazım. Adamlar İzlanda kadar yalnız nerdeyse.. Demek ki başka şeyler de var. "Mor ve Ötesi - Deli" de, "Hadise - Düm Tek Tek" de "Everyway that I can" den daha başarılıydı ayrıca, ama önemli olan, oy veren ülkelerin bakış açısı..

1 comment:

buribaker said...

yalın da gitmiş bu şarkıyı çalmış iyi mi. ama şarkıyı daha yeni dinledim, britiş'e bu kadar yaklaşmasıyla 1 numara oluyosa, britişler bu işi ciddiye alsalar nasıl bir ambargo koyarlar sen düşün orasını.