Wednesday 25 March 2009

Kahramanım



Her insanın olmak istediği ya da imrendiği kişi yada başka bir deyişle bir kahramanı mutlaka vardır. Benim de var aslında ancak kim olduğunu,nasıl biri olduğunu, ne yediğini, ne içtiğini bilmediğim birisi benim idolüm. Sadece Banksy mahlasıyla yaptığı stencil(şablon) çalışmalarına Britanya adasında rastlanıyor. Ada dışında yaptığı, dünyada ses getiren ve bilinen çalışması ise İsrail'in ördüğü utanç duvarının Filistin tarafına yaptığı enfes çizimler. 
Banksy, Britanya'lı 30'lu yaşlarında dünyada çok büyük saygınlığı olan ünü denizaşırı ülkelere ulaşmış bir stencil ustası. Kimliğini açıklamamakta kararlı. Bir efsaneye göre kendi açtığı sergisine Angelina Jolie&Brad Pitt çiftini getirecek kadar çevresi olan ancak kendisi kimliğini belli etmemek uğruna sergisine gitmeyen bir stencil ustası. 
Dünyada sayısız hayranı var ve hayranları arasında Banksy'nin efsaneleşmiş stencillerini vücutlarına dövme yaptırarak ölümsüzleştirenler de mevcut. İnsan sormadan edemiyor, bu kadar ses getiren çalışmaları yapmak ve o çalışmaları herkes takdir ederken uzaktan bu durumu bir yabancıymış gibi izlemek nasıl bir şeydir acaba? Zor olmalı. 

Deyim yerindeyse piyasada sanatçıyım diye geçinen insanların çoğundan daha fazla ses getiren ve daha çarpıcı çalışmalara imza atıyor. Kimliğini gizlediği için bu derece pervasız olabildiği söylense de yaptığı çalışmalar ne kadar zeki ve birikimli bir insan olduğunu belgeler nitelikte. En azından bu yönüyle çok büyük bir takdiri hak ediyor. 

Sonuç olarak kendime Banksy'yi hedef seçerek çıtayı nirvanaya koymuş olsam da bu amaç uğrunda çaba sarf etmek zannedersem bana çok fazla şey katacaktır. Viva Banksy!

No comments: