Friday 1 June 2012

Hoşgeldin Demir Cop

Polis, asayiş olaylarında suçlulara karşı artık boyu 65 santimetreye kadar çıkan demir cop kullanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı'nca deneme amacıyla ilk etapta 6 bin adet sipariş verilen portatif coplar, alüminyum ve çelikten üretiliyor.

Katlandığında boyu 20 santimetre olan coplar, halen kullanılan 60-65 santimetre uzunluğundaki poliüretan copların aksine özel kılıfı sayesinde belde kolaylıkla taşınabiliyor. 

İç içe geçebilen 3 metal aksamdan oluşan bu copların uzunluğu açıldığında yaklaşık 60 santimetreyi buluyor.  

Kamuoyunda ''demir cop'' olarak bilinen ''Portatif Coplar'', ilk etapta İstanbul, Ankara ve İzmir'de denenecek.

Emniyet Genel Müdürlüğü, farklı modelleri bulunan bu copların vurmalı, burgulu ve butonlu modellerin her birinden 2'şer bin adet sipariş verdi. 

"Vurma", açma kapama sistemli copların, açılması için hızlıca sallamak yetiyor. Kapalı uzunluğu 24, açık uzunluğu ise 66 santimetre olan bu copların ağırlığı 295 gram

Üzerindeki butona basıldığında açılan butonlu modellerin ise kapalı uzunluğu 18, açık uzunluğu 55 santimetre. Bu copların ağırlığı ise 265 gram.

Burgulu açma kapama sistemli coplar ise metal aksamlar aksi yönlere çevrilerek açılıyor. Bu copların kapalı uzunluğu 21, açık uzunluğu 53 santimetre, ağırlığı da 265 gram.

Poliüretan coplara göre çok daha dayanıklı olduğu belirtilen copların, açılırken çıkardığı sesten dolayı suçluda psikolojik etki yaratması da hedefleniyor.

Güvenlik güçlerine bu copların kullanımı konusunda 2 günlük eğitim verilecek. Bu coplarla da poliüretan coplarda olduğu gibi vücudun ölümcül yerlerine vurulmamasına çalışılacak.

*********************************************************************************

Yukarıdaki satırlar ajansların bu hafta basına geçtiği haberlerden alındı. Polisin vatandaşa karşı kullandığı "orantısız güç" çokça tartışılmaya devam ederken, Emniyet Teşkilatı'nın yeni oyuncaklarıyla daha da güçlü, daha da cezalandırıcı bir duruma geldiğini bu satırlardan öğrendik. En ufak olayda bile vatandaşını biber gazı manyağı yapan, bu yüzden iki kişinin ölümüne sebep olan Polis, şimdi yeni oyuncakları Demir Cop'larla asayişi sağlamaya çalışacak. Şaka gibi bir durum. Bunun adı vatandaşla dalga geçmek. Ajanslara da tebrikler. Vatandaşı karşılaşacağı şey konusunda, uzunluk, büyüklük, fonksiyon, gramaj gibi konularda detaylı bir şekilde uyarmışlar.

No comments: