Monday 8 November 2010

Zenyatta'yı da geçerler



İşlerin yoğunluğundan dolayı fazlasıla boşladım blog işlerini. Onu affettirme adına koymuş olayım bu yazıyı da. Efsane bir yarış oldu izlemek isteyen buradan

Dünyanın merakla beklediği Zenyatta'nın jübilesi dramatik bitti. Hiç geçilmeyen kısrak son yarışını burun farkıyla kaybetti.

Amerika’nın Kentucky eyaletindeki Churchill Downs Hipodromu, önceki gece bir efsanenin dramatik jübilesine tanıklık etti. Cuma ve cumartesi geceleri koşulan Breeders Cup yarışlarında dünyanın son yarışını merak ettiği son yılların fenomen kısrağı ‘Zenyatta’ da jübilesini yaptı. 2004 doğumlu kısrak önceki geceye kadar çıktığı 19 yarıştan da zaferle ayrılmış, son yarışında görkemli bir veda yapmaya hazırlanıyordu ancak ‘Blame’ isimli safkan buna engel oldu.

Toplam ikramiyesi 5 milyon dolar olan Breeders’ Cup Classic yarışının en yaşlısı olan Zenyatta foto finişte kaybedince sahipleri de 2 milyon 700 bin dolarlık birincilik ödülünden oldu. Geçen yıl bu koşuyu kazanarak bunu başaran ilk dişi at olan Zenyatta önceki gece de 11 erkeğe karşı mücadele verdi ancak jokeyinin hatalı stratejisi sonucu yarışın son metrelerindeki atağına rağmen yenilmez şekilde kariyerini sonlandırmayı başaramadı. Dünyanın en iyi jokeylerinden olan ve Zenyatta’nın kariyerindeki 20 yarışın 17’sinde ona binen Mike Smith de Garrett Gomez idaresindeki Blame’e geçilmelerinde hatalı olduğunu gözyaşları içerisinde ifade etti: “Bu beni anlatamayacağım kadar üzdü çünkü benim hatamdı. Kazanabilirdik. Bugün en iyi atın üzerindeydim, eğer birisinin suçlanması gerekiyorsa bu ben olmalıyım.”
Zenyatta’yı geride bırakan Blame’in jokeyi Garrett Gomez ise mutluydu: “Son yarışında geçtiğimiz için üzgünüz ancak mükemmel bir yarış çıkardık, en iyi yarışımızdı diyebilirim.”

Yarışın başlangıcında Churchill Downs’ı dolduran binlerce yarışsever tarafından coşkuyla karşılanan Zenyatta, tarihin en iyi atları olarak kabul edilen ‘Man o’ War’ (21 yarıştan 20’sini kazanmıştı) ve aynı isimle filmi de çekilen efsanevi Secretariat’ın (en büyük üç yarıştan ikisi olan Kentucky Derby ve Belmont Stakes’teki rekorlarına hâlâ ulaşılamadı), rekorlarını geride bırakma şansını da kaybetti.

‘The Police’den ilham
2004 doğumlu kısrak adını The Police grubunun 1980 tarihli ‘Zenyatta Mondatta’ albümünden alıyor. İnsanlardaki saçkırana benzeyen ‘haleli mantar’ nedeniyle 60 bin dolara Jerry Moss tarafından 2005’in eylülünde satın alınan Zenyatta sahibine yaklaşık 6 milyon dolar kazandırdı. 
Not: Bu yazı radikal gazetesinin 8 kasım 2010 tarihli sayısında yayımlanmıştır. 
Fotoğrafın adeta Hollywood filmi sahnesi tadında kayda geçmesi de ayrıca övgüyü hak ediyor. Fotoğrafı çeken kişi: Spor fotoğraflarının kuşkusuz en iyilerini çeken EPA'nın muhabiri Mark Abraham. 

No comments: