Friday 17 September 2010

Şampiyon Sabırlıyı kaybettik.

fotoğrafta Sabırlı jübilesinde görülüyor.

Geçirdiği başarılı yarış hayatının ardından, 2010 aşım sezonunda aygır olarak yetiştiriciliğimize hizmet vermeye başlayan ‘Sabırlı’ Karacabey Pansiyon Harası’nda geçirdiği talihsiz bir kaza neticesinde yaşamını yitirdi. Sabırlı’nın ölümü atçılık camiası ile yarışseverler arasında büyük üzüntü yarattı.

Düşen nalının yerine takılması için tırnağına törpü yapılırken aşırı titizlik göstererek şahlanan ve sırt üstü yere düşen Sabırlı, bu düşme esnasında boynunun 2. omurunda meydana gelen kırığın omuriliğe zarar vermesi nedeniyle hiçbir müdahale yapılamadan ölmüştür. Oluşan kaza esnasında aygırın tekmelerine maruz kalan nalbantımız Ercan Aslan, başına ve sırtına aldığı darbeler sonucu acil olarak Mustafakemalpaşa Devlet Hastanesine kaldırılmıştır. Yapılan yoğun müdahaleler sonrasında hayati tehlikeyi büyük oranda atlatmış ve halen tedavisine devam edilmektedir.

9 Nisan 2001'de Karacabey Pansiyon Hara'da doğan Sabırlı, Aydoğan San’ın yetiştiricisi ve sahibi olduğu Cemal Kurt’un antrenörlüğünü yaptığı, çok başarılı bir safkandı. İlk yarışını 13 Temmuz 2003’de bir maiden yarışta koşan safkan bu yarışta Sadettin Boyraz’ın idaresinde 3. olduktan sonra, koştuğu Şartlı 2 yarışını Sadettin Boyraz ile kazandı. Kazandığı ilk grup mücadele olan yarış, 20 Eylül 2003 tarihinde koşulan G2 Türkiye Yarış Atı Yetiştiricileri ve Sahipleri Derneği Koşusu’dur. 1 Kasım 2003 günü hayatının ilk G1 yarışı olan 2 yaşlı İngiliz taylarının en büyük ve önemli yarışı olarak kabul edilen Çaldıran Koşusu’nu yine Halis Karataş ile kazanmıştır.

Başarılı safkan için, 27 Eylül 2009 tarihinde Veliefendi Hipodromu’nda büyük bir jübile töreni yapılmıştı.

Şampiyon Sabırlı...

Türkiye’de doğmuş ve yetişmiş en başarılı safkan.

* 6 defa ile taylığında en çok grup yarışı kazanan safkan
* 22 defa ile en fazla grup yarışı kazanan İngiliz safkan
* Kazanç sıralamasında İngiliz safkanları arasında lider
* 1200 metre çim pist rekoru 1.08.97 ile ona ait

4 kez Fatih Sultan Mehmet Koşusu, 3’er kere ise Adnan Menderes ve Fikret Yüzatlı Koşusu’nu kazanmış Sabırlı; günümüze kadar 51 kez start almış ve bunlardan 48 koşuda tabelaya girmiştir. Bu bir yarış atı için oldukça önemli bir başarı olarak kabul edilir. Tabela yaptığı yarışlar içinde 26 birincilik, 10 ikincilik, 8 üçüncülük ve 4 dördüncülük yapmıştır. Toplam kazancı 4.012.014 TL‘dır.

Sabırlı yurtdışında oldukça önemli bir yarışçılık merkezi olan Dubai’de 10 Şubat 2006 tarihinde Halis Karataş ile kazandığı DNRD CUP ile aynı zamanda milli gururumuz olmayı da başarmış bir safkanımızdır.

Aynı zamanda ülkemizde İstanbul Veliefendi Hipodromu’nda düzenlenen ve yurtdışından söz sahibi safkanların da start aldığı Enternasyonal Yarışçılık Festivali kapsamında koşulan ve Avrupa’nın en yüksek ikramiyeli (1.020.000 USD), mile (1600 m.) yarışı olan Topkapı Koşusu’nda 2007 yılında Halis Karataş ile birinciliğe uzanıp yabancı safkanları geride bırakmayı başarmıştır.

Safkan koştuğu 51 yarış içinde 42 kez Halis Karataş ile start almıştır. En büyük klasik olan Gazi Koşusu’nda üçüncü olan Sabırlı’nın kazandığı yarışlar arasında, 4 kez kazandığı Fatih Sultan Mehmet Koşusu, 3’er kere kazandığı Adnan Menderes Koşusu ve Fikret Yüzatlı Koşusu, Enternasyonal Topkapı Koşusu, Zühtü Erişen Koşusu, TSYD Koşusu, Atıf Esenbel Koşusu, Fevzi Çakmak Koşusu, TYAYSD Koşusu, Çaldıran Koşusu, Kocatepe Koşusu, Vehbi Koç Koşusu, Necip Fazıl Kısakürek Koşusu, İstanbul Ticaret Odası Koşusu, Horse Racing Ireland Koşusu, Piaget Marmara Koşusu gibi birbirinden önemli yarışları saymamız mümkün.

*Haberin tamamı www.tjk.org sitesinden alınmıştır.

No comments: