Tuesday 5 May 2009

O bir Şampiyondu; Tansel

16 yıl önce bugün dünyaya geldi Tansel. Kudret.5'ten olma, Neval'den doğma kır bir arap atıydı..

3 ağustos 1996 günü İstanbul hipodromunda yarışseverlerin karşısına çıktı ilk kez. Ve bu yarışı 1.12 saniye farkla potayı önde geçerek noktaladı. 1996 yılını İstanbul'da tamamlayan Tansel, koştuğu 4 yarışı da kazandı. Aralarında Sıhtaha, Benkar gibi ileride Türk yarışçılığına damga vuracak olan, kendinden daha fazla koşu tecrübesine sahip 3 yaşlı rakiplerine şans tanımadı.

1997 yılını Şubat sonunda İzmir'de açan Tansel, 3 yarış koştuğu Şirinyer kumu'nda 2 birincilik alır. Bozdağ ve Sergen gibi kendinden büyük, önemli isimleri geride bırakır. 30 mart'ta aynı grupla koştuğu kum yarışta Bozdağ ve Sarar'a geçilip, Sergen'in önünde üçüncü olur ve tekrar İstanbul'a döner. Mayıs ayında koştuğu iki yarışta da potayı açık ara önde geçmesine rağmen birincilikleri sayılmaz ve sonunculuğa atılır. Bu yarışlardan birinde Sergen'e ve yavaş yavaş şampiyon olarak anılmaya başlanan Haberbatur'a yaklaşık 1 saniye fark yapar.

1998'de 1 yıllık aranın ardından Adana'da sezonu açan Tansel, Şubat'ın önünde birinciliğe uzanır. İstanbul'a dönen Tansel, 5 yarış üst üste birinci gelir. Aralıkta İzmir'e geçen Tansel, kumda uzak farkla 5. olup bu yılı kapatır.

1999 yılını İstanbul'da geçiren Tansel, 4 çim yarışında 3 birincilik alır. Kasım ayında koştuğu kum yarışında Yenifoçalı'ya burunla geçiliP sezonu kapatır.

2000 Mayısı'nda İstanbul'da üst üste 3 birincilikle başladığı yeni sezonu, Ağustos başında Ankara'da dördüncülükle noktalar.

2001 Mayıs'ta, Erselçuk, Karataş ve Yavuzca'yı geçerek sezona başlayan Tansel, Altılı ganyan dahilinde koştuğu sezonun ikinci yarışında Bekir Gökçe 'yi start çıkışında üstünden atarak 1.05 ganyanla girdiği yarışı derecesiz tamamlar. Daha sonra üst üste 5 yarış kazanan kır at, 4 ağustos 2001'de bir daha dönmemek üzere İstanbul pistlerine veda eder. Bursa'da Deprem'in ardında ikincilikle sezonu noktalar.
2002'yi şubat ayında İzmir'de açan Tansel, kumda altıncı olur. Daha sonra çimde koştuğu 3 yarışı kazanan Tansel, bu koşularda; Zabit, Şampiyon Anadolu Ateşi, Yavuzca, Veyselcan ve Erselçuk gibi başarılı atlara uzak farkla üstünlük sağlar ve İzmir'e de veda eder.
Bir kez koşup ikinci kaldığı Bursa pistine dönen Tansel, başarılı atlardan Dragon'u geride bırakarak, daha önce üzdüğü Bursa'lı yarışseverlerin huzurundan bir zaferle ayrılır.
Ankara'ya geçen Tansel çimde bir yarış kazanıp, kumda geçilir ve Ankara pistlerine de aralık ayında son kez çıkmış olur.

2003 Ocakta yarış kazanmadığı tek hipodrom olan Urfa pistine merhaba diyen Tansel,3 yarışını da kazanır. 24 mart 2003'te altılı ganyan dahilinde koştuğu son yarışında rakiplerinin 3 saniye önünde potayı önde geçen Tansel, 10 yaşında pistlere veda eder.
Yarış yaşamında 44 koşuya çıkan Tansel, 33 kez birinci gelir. İstanbul'da 26 koşuda 21 kez ganyan olan Tansel, İzmir'de 8'de 5, Bursa'da 2'de 1, Ankara'da 3'te 1, Urfa'da 4'te 4 ve Adana'da 1'de 1 yapar. Bütün hipodromlarda yarış kazanan Tansel, 33 çim yarışından 27 zaferle ayrılır. En çok Tınay Adışen 'le piste çıkan şampiyon, 15 yarışta 12kez galip gelir.
Tansel son kez gazete foto-finişi'nde.

Rahat uyu, unutulmaz Şampiyon...

1 comment:

buribaker said...

şampiyonlar yazı dizisinin başlangıcı olur bu.